Az ADR képzésben azoknak a gépkocsivezetőknek kell részt venni, akik a veszélyes árukat közúton, mentesítő határ feletti mennyiségben vagy kiszerelésben szállítják. A képzést előírja az ADR 8.2 fejezete, szabályozza a 61/2013. NFM rendelet és a 24/2005. GKM rendelet.

A mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel vontatott pótkocsival történő szállítása képzésben azoknak a járművezetőknek kell részt venni, akik a fent említett járművekkel szállítanak növényvédőszert, műtrágyát és üzemanyagot. A képzést előírja a 7/2011. NFM rendelet, szabályozza a 24/2005. GKM rendelet.

AZ ADR 1.3 szükséges azoknak a járművezetőknek, akik a veszélyes árukat mentesítő határ alatti mennyiségben vagy kiszerelésben szállítják, továbbá a veszélyes áruk szállításában résztvevő egyéb személyeknek (rakodók, ügyintézők, csomagolók, stb.). A képzést előírja az ADR 1.3 fejezete és 8.2.3 szakasza, valamint szabályozza a 61/2013. NFM rendelet. A képzés nem jár hatósági vizsgával.

A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó képesítő szaktanfolyamon és vizsgán azoknak kell részt venni, akik biztonsági tanácsadói feladatot fognak ellátni olyan cégeknél, amelyek a veszélyes árukat mentesítő határ feletti mennyiségben vagy kiszerelésben szállítják, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységeket végzik. Kötelező továbbá azoknak, akik ADR oktatóként tevékenykednek. A képzés előírja az ADR 1.8.3 szakasza és a 25/2014. NFM rendelet, szabályozza a 24/2005. GKM rendelet.

Back to Top